![](/media/lib/91/n-morze-b7a4966ac3b4468e02e6c409b0f1193c.jpg)
Odwodniony jak wąż morski
20 marca 2014, 09:00Mając gruczoły solne i żyjąc w wodzie, węże morskie bywają bardzo odwodnione, co przeczy temu, co przez lata pisano w podręcznikach. Wygląda na to, że gady nie chcą pić tego, w czym są zanurzone...
![](/media/lib/28/1211369997_865723-a13bb87d85e20939d8229e924a7c7f20.jpeg)
Psychoaktywne właściwości kadzidła
21 maja 2008, 11:39Biolodzy z Uniwersytetów Johnsa Hopkinsa i Hebrajskiego w Jerozolimie odkryli, że palenie kadzidła aktywuje słabo poznane kanały jonowe w mózgu. Skutkiem tego jest zanik lęku i depresji (The FASEB Journal).
![Dedykowana karta z GPU Tesla© Nvidia](/media/lib/126/n-1182503700_332903-d1084595b5b880eda5449cef28c30226.jpeg)
Facebook ujawni szczegóły serwera Big Sur
11 grudnia 2015, 07:03Facebook udostępni na opensource'owej licencji dane swojego serwera stworzonego na potrzeby machine learning. Maszyna Big Sur korzysta z ośmiu akceleratorów graficznych Nvidia Tesla M40 i jest pierwszym systemem używającym wyłącznie tego typu układów do stworzenia sieci neuronowych
![](/media/lib/193/n-mount-everest-bf2c461ed1701750cd37eff4d07311d0.jpg)
Badanie mechanizmów insulinooporności na Evereście
15 kwietnia 2014, 13:42Badanie przeprowadzone podczas ekspedycji na Mount Everest pokazało, w jaki sposób niski poziom tlenu w organizmie (hipoksja) wiąże się z rozwojem insulinooporności.
![](/media/lib/30/obrzydzenie-2fab583f6447d69dd6d6a7b5ec8b3e71.jpg)
Emocje zmieniają dostępność zmysłów
16 czerwca 2008, 09:27Joshua Susskind i zespół z Uniwersytetu w Toronto postanowili eksperymentalnie sprawdzić, czy strach i obrzydzenie zmieniają sposób, w jaki korzystamy ze swoich zmysłów. Wg nich, strach (wyrażający się za pomocą szeroko otwartych oczu, ust i uniesionych brwi) zwiększa dostępność zmysłów, prowadząc do wzmożonej czujności, a obrzydzenie ją zmniejsza (gdy je odczuwamy, cała twarz się kurczy).
![](/media/lib/235/n-glowny-komin-27a5f3cebcb83c67487be7450cf080c8.jpg)
Odkryto nowy rodzaj kominów hydrotermalnych
30 grudnia 2015, 11:33Badacze z Uniwersytetu w Southampton i brytyjskiego Narodowego Centrum Oceanograficznego opisali nowy rodzaj kominów hydrotermalnych.
![](/media/lib/195/n-cefeidydrogamleczna-63448a6311d0d70ec2859040802a4bc5.jpg)
Najdalsze gwiazdy Drogi Mlecznej
15 maja 2014, 11:57Astronomowie z RPA odkryli najdalsze znane gwiazdy znajdujące się po przeciwnej stronie zgrubienia centralnego Drogi Mlecznej. Znajdują się one na skraju naszej galaktyki, w odległości 80 000 lat świetlnych od Ziemi. Odkrycie takie pozwoli sprawdzić różne teorie dotyczące galaktyk spiralnych
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Zdrowy argentyński hamburger
16 lipca 2008, 14:38Biochemicy z argentyńskiego Centrum Badań i Rozwoju Kriotechnologii Pokarmów opracowali niskotłuszczowe hamburgery o obniżonej zawartości sodu, które smakują podobnie jak ich niezdrowy pierwowzór.
![](/media/lib/126/n-polowanie-f06d1538af61317ed329b2ef159ebeef.jpg)
Koty dwukrotnie udomowione
27 stycznia 2016, 07:02Koty zostały prawdopodobnie udomowione co najmniej dwukrotnie. Najnowsze badania wskazują, że kotek bengalski został udomowiony w Chinach przed ponad 5000 lat. Udomowienie kotów wiąże się prawdopodobnie nierozerwalnie z rozwojem rolnictwa.
![](/media/lib/153/n-czerwonyolbrzym-1f57412c2b737adc306ccba430144cf3.jpg)
Znaleziono pierwszy obiekt Thorne'a-Żytkowej
5 czerwca 2014, 10:31Astronomowie odkryli pierwszą gwiazdę należącą do teoretycznej dotychczas klasy obiektów Thorne'a-Żytkowej (TŻO). TŻO to gwiazda składająca się z czerwonego olbrzyma lub nadolbrzyma, który we wnętrzu ma gwiazdę neutronową. Ich istnienie zostało przewidziane w 1976 roku przez Kipa Thorne'a i Annę Żytkow.